Governance, Hellenic Republic Date: 2022.12.12 14:51:30



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝ/ΚΩΝ Τ.Α & Α.Π. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝ. & ΑΝΑΠΤ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤ. ΠΡΟΓΡ. & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΔΕ

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 27

Ταχ. Κώδικας: 101 83 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: Ε. Κουτούκη Τηλέφωνο: 213 136 4739 e-mail: e.koutouki@ypes.gr

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2022 А.П.: 84441

ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση Δήμων της χώρας στο πλαίσιο της Πράξης «Επιχορήγηση των ΟΤΑ για [«Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από Θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της Χώρας»] με Κωδικό ΟΠΣ 5168277 στο «ΤΠΑ Υπουργείου Εσωτερικών 2021-2025»

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

- 1. Τις διατάξεις του ν.4270/2014 (Α΄ 143) «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
- 2. . Τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν.4129/2013 (Α΄ 52) «Κύρωση του Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο» όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 53 του v.4257/2014 (A΄ 93) «Επείγουσες Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών».
- 3. Τις διατάξεις των άρθρων 13, 37 παρ.3 και 112 του ν. 4622/2019 (Α΄133) «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης».
- 4. Το Μέρος ΙΗ «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης» του ν. 4635/2019 (Α΄ 167) «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».
- 5. Τις διατάξεις του ν. 4412/2016 «Δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ», όπως ισχύει (Α' 147).
- 6. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα».
- 7. Τις διατάξεις του π.δ.141/2017 (Α΄ 180) «Οργανισμός Υπουργείου Εσωτερικών», όπως ισχύει.

- 8. Τις διατάξεις του π.δ. 81/2019 (Α΄ 119) «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων».
- 9. Τις διατάξεις του π.δ. 2/2021 (Α΄ 2) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
- 10. Την αριθμ. 142052/27.12.2021 (Β΄6319) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Έγκριση Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του Υπουργείου Εσωτερικών προγραμματικής περιόδου 2021-2025».
- 11. Την αριθμ. 28814/4.5.2022 (ΑΔΑ: ΨΡ3Π46ΜΤΛ6-ΕΟΦ) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών «Ένταξη της Πράξης «Επιχορήγηση των ΟΤΑ για «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από Θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της Χώρας»» με Κωδικό ΟΠΣ 5168277 στο «ΤΠΑ Υπουργείου Εσωτερικών 2021-2025».
- 12. Την αριθμ. 946/48040/10.5.2022 (ΑΔΑ: 9ΥΟΑ46ΜΤΛΡ-ΟΗΙ) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2022, στη ΣΑΝΑ 255 του έργου [Επιχορήγηση των ΟΤΑ για «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από Θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της Χώρας (2003ΣΕ05500005)] με ενάριθμο 2022ΝΑ25500000 και προϋπολογισμό 163.071.877,30 ευρώ.
- 13. Την αριθμ. Y22/17.6.2021 (Β΄ 2607) απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στυλιανό Πέτσα».
- 14. Την αριθμ. 19723/16.3.2021 (Β΄ 1064) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών «Ορισμός Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ως διατάκτη, κατά την παρ.3 του άρθρου 37 του ν. 4622/2019 (Α΄133)».
- 15. Την αριθμ. 38435 ΕΞ 2020/14.4.2020 Εγκύκλιο (ΑΔΑ:612ΗΗ-ΩΓΤ) της Δ/νσης Κατάρτισης & Συντονισμού Εφαρμογής Δημοσιονομικών Κανόνων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «Παροχή οδηγιών επί διατάξεων δημοσιονομικού χαρακτήρα του ν. 4622/2019».
- 16. Την αριθμ. 10/7207/7.3.2017 Εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ (ΑΔΑ: Ψ65Π465ΧΘ7-4Ε8) σχετικά με τις οδηγίες υποβολής αιτημάτων επιχορήγησης, καθώς και τη με αριθ. 17939/30.5.2017 διευκρινιστική αυτής (ΑΔΑ: 7ΖΜΥ465ΧΘ7-ΙΥΜ).
- 17. Τα αριθμ. έγγραφα: 76052/8.12.2022 και το από 8.12.2022 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δήμου Αγρινίου, 16557/1257/30.9.2022 του Δήμου Αλμυρού, 4916/30.9.2022 και το από 29.11.2022 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δήμου Αμαρίου, 9619/25.11.2022 και το από 6.12.2022 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δήμου Αμφίπολης, 648/14.1.2022 και το από 25.11.2022 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δήμου Αριστοτέλη, 69305/15.9.2022 και 72500/26.9.2022 του Δήμου Βόλου, 11605/13.10.2022 του Δήμου Ηράκλειας, 23833/8.12.2022 και το από 8.12.2022 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δήμου Καισαριανής, 22359/2.12.2022 του Δήμου Κιλελέρ, 23174/29.11.2022 του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, 13079/11.10.2022 του Δήμου Νέστου, 10990/28.6.2022, 11196/1.7.2022, 12998/27.7.2022, 13410/2.8.2022 και το από 17.11.2022 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δήμου Νοτίου Πηλίου, 8361/9.5.2022 του Δήμου Χερσονήσου και 20375/14.9.2022 του Δήμου Ωραιοκάστρου.

ΑΔΑ: ΡΒΘΖ46ΜΤΛ6-ΩΥΘ

18. Την ανάγκη για πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών που προκλήθηκαν κατά περίπτωση από έντονα καιρικά φαινόμενα ή από σεισμό.

Αποφασίζουμε

Τη χρηματοδότηση Δήμων της χώρας στο πλαίσιο της Πράξης [Επιχορήγηση των ΟΤΑ για «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από Θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της Χώρας»], με Κωδικό ΟΠΣ 5168277 στο «ΤΠΑ Υπουργείου Εσωτερικών 2021-2025 και με συνολικό ποσό ύψους δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων σαράντα χιλιάδων ευρώ (2.540.000,00 €), σε βάρος των πιστώσεων του έργου με ενάριθμο 2022NA25500000 ως ακολούθως:

A/A	ОТА	ΝΟΜΟΣ	ΠΟΣΟ
1.	ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ	ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ	300.000,00
2.	ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ	ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ	150.000,00
3.	ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ	ΡΕΘΥΜΝΗΣ	100.000,00
4.	ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ	ΣΕΡΡΩΝ	100.000,00
5.	ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ	ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ	150.000,00
6.	ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ	ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ	30.000,00
7.	ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ	ΣΕΡΡΩΝ	50.000,00
8.	ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ	ΑΤΤΙΚΗΣ	130.000,00
9.	ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ	ΛΑΡΙΣΑΣ	300.000,00
10.	ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ	ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ	700.000,00
11.	ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ	ΚΑΒΑΛΑΣ	100.000,00
12.	ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ	ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ	150.000,00
13.	ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ	ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ	80.000,00
14.	ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ	ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ	200.000,00
	ΣΥΝΟΛΟ		2.540.000,00

Η χρηματοδότηση των ανωτέρω ποσών θα γίνει απολογιστικά σύμφωνα με τη πρόοδο των έργων και με παραστατικά των δαπανών που θα υποβάλλονται στο ΥΠ.ΕΣ, όπως ειδικότερα ορίζεται στην αριθ. 10/7207/7.3.2017 εγκύκλιό μας.

Η ισχύς της παρούσας ορίζεται σε 24 μήνες από την έκδοσή της.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων Δ/νση Δημοσίων Επενδύσεων

- 2. ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
- 3. ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ
- 4. ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ
- 5. ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

ΑΔΑ: ΡΒΘΖ46ΜΤΛ6-ΩΥΘ

- 6. ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
- 7. ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
- 8. ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ
- 9. ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
- 10. ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ
- 11. ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ
- 12. ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ
- 13. ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
- 14. ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
- 15. ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:

- 1. Γραφείο κ. Αναπληρωτή Υπουργού
- 2. Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης
- 3. Γραφείο κ. Υπηρεσιακής Γραμματέως
- 4. Γενικό Δ/ντή Οικονομικών Τ.Α. & Α.Π.
- 5. Δ/νση Οικον. & Αναπτ. Πολιτικής