Λειτουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (Ν. 5218/2025)

Λειτουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (Ν. 5218/2025)

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 5218/2025 (ΦΕΚ 125/14.07.2025, Τεύχος Α’), εισάγοντας σημαντικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των Αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιρειών Ο.Τ.Α. ως Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMOs), ενισχύοντας τον ρόλο τους στην τουριστική προβολή.

Με την παρ. 1 του άρθρου 72 του νόμου, τροποποιείται το άρθρο 4 του ν. 4875/2021, παρέχοντας πλέον τη δυνατότητα σε:

· Αναπτυξιακούς Οργανισμούς του άρθρου 2 του ν. 4674/2020

· Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες Ο.Τ.Α.

να λειτουργήσουν ως DMO με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους.

 

Εγγραφή σε Ειδικό Μητρώο

Η έναρξη της λειτουργίας ενός DMO προϋποθέτει προηγούμενη εγγραφή σε Ειδικό Μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Τουρισμού, με ευθύνη του φορέα.

 

Νέο πλαίσιο για την τουριστική προβολή

Η παρ. 3 του άρθρου 72 τροποποιεί τις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 6 του ν. 4875/2021, αναφορικά με την σύνταξη του ετήσιου Σχεδίου Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, ορίζοντας εφεξής ότι:

→ τα σχέδια προβολής των DMOs οφείλουν να ευθυγραμμίζονται με τον γενικό σχεδιασμό και τους στόχους του προγράμματος τουριστικής προβολής του Υπουργείου Τουρισμού σύμφωνα με το άρθρο 46 του ν. 4276/2014 (Α’ 155).

→ το βασικό περιεχόμενο των προγραμμάτων προβολής και προώθησης πρέπει να κοινοποιείται στο Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο παρέχει την απαραίτητη έγκριση πριν από την υλοποίησή τους.

 

Κατεβάστε το Ν. 5218/2025 ΕΔΩ