Αυταπάγγελτη αναζήτηση φορολογικής ενημερότητας από Φορείς Δημοσίου

Τo Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημοσίευσε το με αρ.πρωτ.8556/2020 έγγραφο με θέμα:”Παροχή οδηγιών για την αξιοποίηση από δημόσιους Φορείς της διαδικτυακής υπηρεσίας <<Χορήγηση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας >> μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.”.

Μεταξύ άλλων τονίζει:

“Οι Δημόσιοι Φορείς, των οποίων η διεκπεραίωση των διοικητικών υποθέσεων απαιτεί ως δικαιολογητικό τη φορολογική ενημερότητα του φυσικού ή νομικού προσώπου, καλούνται όπως μεριμνήσουν άμεσα για τη λήψη της διαδικτυακής υπηρεσίας “Χορήγηση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας”, ώστε να μην απαιτείται η προσκόμιση της φορολογικής ενημερότητας από το ίδιο το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, προβαίνοντας στις ακόλουθες ενέργειες:  

– Να υποβάλουν αίτημα διαλειτουργικότητας στην Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. μέσω της Εφαρμογής Διαχείρισης Αιτημάτων (Ε.Δ.Α.) του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (https://gsis.gr/dimosia-dioikisi/ked/EDA), σύμφωνα με τις διαθέσιμες οδηγίες χρήσης και υπό την καθοδήγηση του αρμόδιου Τμήματος Β’ Διαλειτουργικότητας και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγικής Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.  Οι ενδιαφερόμενοι Φορείς θα πρέπει να αναφέρουν, κατ’ ελάχιστον, το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης των στοιχείων φορολογικής ενημερότητας, αναλυτική περιγραφή του σκοπού και τη νομική βάση για τη χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας λήψης φορολογικής ενημερότητας από τον Φορέα.

– Να αναπτύξουν το απαραίτητο λογισμικό για την κατανάλωση – αξιοποίηση της διαδικτυακής υπηρεσίας “Χορήγηση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας”, σύμφωνα με τις τεχνικές λεπτομέρειες, τις προδιαγραφές υλοποίησης την πολιτική ασφαλείας που τους διαθέτει η Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.

– Να υποβάλουν έγγραφη ενημέρωση για την πλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης της διαδικτυακής υπηρεσίας σε παραγωγική λειτουργία, με παράλληλη αποδοχή της Πολιτικής Ορθής Χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών”.”