Νέα συνάντηση για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ

14-02-2012

Στις 10 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί εκ νέου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με κοινή πλέον επιτροπή του α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης.

Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, μετά τη λήξη της συνάντησης στο υπουργείο Εσωτερικών. «Έπειτα από εξαντλητικό διάλογο μιας εβδομάδας αποφασίσαμε να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή των δύο φορέων για να συζητηθεί το νομοσχέδιο» είπε.

“Την πολιτική βούληση να βρεθούν ορθές, αμοιβαία αποδεκτές, θετικές λύσεις στα σημαντικά ζητήματα που οδηγούν σε δυσλειτουργίες ή απασχολούν τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης” εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

“Το νομοσχέδιο ήταν πράγματι ένα προσχέδιο. Έγινε εποικοδομητικός διάλογος χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς ειλημμένες αποφάσεις”, δήλωσε στο ΑΜΠΕ η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, δήλωσε: «Θέσαμε με ένταση το ζήτημα των πόρων στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Περιμένουμε τη συμφωνία που θα επιτευχθεί (σ.σ. για την εφαρμογή του PSI). Εάν στα 450 εκατ. ευρώ προστεθούν και τα 400 εκατ. ευρώ, τότε οι δήμοι θα καταρρεύσουν». Πάντως, σύμφωνα με τα έως στιγμής δεδομένα από τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης θα περικοπούν 150 εκατ. ευρώ από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ), δηλαδή των πρόγραμμα επενδύσεων για τους δήμους. Πρόκειται για 150 εκατ. ευρώ από τα 400 που θα περικοπούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνακόλουθα, αναμένεται να υλοποιηθεί η δέσμευση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για απόδοση στην τοπική αυτοδιοίκηση 400 εκατ. ευρώ, που δεν εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό από λάθος.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, ο κ. Ασκούνης δήλωσε ότι «έγινε εποικοδομητική συζήτηση. Θα διευθετηθούν τα θέματα που έχουμε θίξει και δεν έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο».

 www.ota.gr