Ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων 21-29 Νοεμβρίου 2020

REDUSE – REUSE – RECYCLE

Η 12η έκδοση του EWWR θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 29 Νοεμβρίου 2020 και θα επικεντρωθεί στα αόρατα απόβλητα.

Το «αόρατο απόβλητο» αναφέρεται στη μεγάλη ποσότητα αποβλήτων που παράγονται κατά τη διαδικασία παραγωγής προϊόντων. Το ξέρατε ότι  κατασκευάζοντας ένα smartphone που ζυγίζει λιγότερο από 200 γραμμάρια το οποίο φτάνει στα χέρια σας μέσα σε μια μικρή συσκευασία, παράγονται 86 κιλά απορριμμάτων; Με το σύνθημα “Ποιο είναι το πραγματικό σας βάρος;” ο EWWR σας προκαλεί να ενημερωθείτε για τα επιπλέον κιλά που έχουμε όλοι στους ώμους μας λόγω μη βιώσιμων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης.

Μπορεί να μην φαίνεται προφανές, αλλά υπάρχουν πολλές ενέργειες που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων με επαναχρησιμοποίηση και επισκευή, αγορά από δεύτερο χέρι, ενοικίαση και κοινή χρήση προϊόντων και όχι ιδιοκτησία, απόκτηση οικολογικού σήματος και συμμετοχή στα προγράμματα ευθύνης του παραγωγού.

 

Βραβεία EWWR

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων διοργανώνεται η ετήσια τελετή των βραβείων EWWR, η οποία έχει ως στόχο την βράβευση των πιο σημαντικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια κάθε έκδοσης του  EWWR.

Η EWWR επιβραβεύει μια βράση η οποία έχει οργανωθεί από:

  • Δημόσια διοίκησης και οργάνωση
  • Συλλόγους, Μ.Κ.Ο και οργανισμούς δημοσίου ενδιαφέροντος
  • Επιχειρήσεις/Βιομηχανίες
  • Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
  • Πολίτες

Επιπλέον, ένα Ευρωπαϊκό Ειδικό Βραβείο απονέμεται στη δράση που συμβάλλει καλύτερα στο ευρωπαϊκό πνεύμα, για παράδειγμα, επιτρέποντας τη συνεργασία μεταξύ χωρών για τη μείωση των αποβλήτων.

Στην ιστοσελίδα EWWR μπορείτε να βρείτε μία σειρά ιδεών ή να επιλέξετε τη δική σας, αλλά και να κάνετε την εγγραφή σας έως τις 13 Νοεμβρίου 2020, ακολουθώντας τις οδηγίες.

Το 2019 ήταν μια πρωτοποριακή χρονιά για το EWWR, με 16.570 δράσεις οργανωμένες στην Ευρώπη και πέρα. Θα μας βοηθήσετε να το κάνουμε ακόμα καλύτερα φέτος;

Αν θέλετε να βοηθήσετε το δίκτυο των δράσεων να γίνει ακόμα μεγαλύτερο χρησιμοποιήστε το #EWWR2020 και το #invisiblewaste για να το διαδώσετε στα κοινωνικά μέσα.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης Ε.Ο.Α.Ν. είναι ο εθνικός συντονιστής των δράσεων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οποίος ενημέρωσε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να οργανώσουν συγκεκριμένη δράση, η οποία θα εστιάζει στο τρίπτυχο «μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση (Reduce, Reuse, Recycle)».

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον τοπικό σας συντονιστή ή τη Γραμματεία του EWWR εάν έχετε απορίες.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

 

Πηγή: planbe.com.gr