Επικαιρότητα

Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

image_pdfimage_print

Ολοκληρώθηκε χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, η διαδικασία συζήτησης και η ψήφιση του Νομοσχεδίου για την κύρωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η κωδικοποίηση και η απλούστευση της φορολογικής Νομοθεσίας αποτελεί μία σπουδαία θεσμική παρέμβαση, που μάλιστα εντάχθηκε στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου, τόνισε: «Η κωδικοποίηση όλων των Διατάξεων που διέπουν τη διοικητική διαδικασία για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, όπως αυτές αποτυπώνονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί μια κορυφαία μεταρρύθμιση που εντάσσεται στον ευρύτερο εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης». Με τον νέο, σύγχρονο και επικαιροποιημένο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, αντιμετωπίζονται προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών.

Επίσης, ανέφερε ότι η νομοθετική αυτή παρέμβαση στοχεύει στα εξής:

  1.  Στον εκσυγχρονισμό και στην απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, όσον αφορά στο δίκαιο της είσπραξης δημοσίων εσόδων.
  2.  Στην προστασία και στην αξιόπιστη ενημέρωση των φορολογουμένων για το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, ως αναγκαίο κριτήριο για τη βέλτιστη φορολογική τους συμμόρφωση.
  3.  Στην επιβολή και εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου, της ασφάλειας δικαίου και της χρηστής διοίκησης εν γένει.
  4.  Στην κυριαρχία και έμπρακτη αποτύπωση των πρακτικών καλής Νομοθέτησης και σε θέματα είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Eπισήμανε, τέλος, ότι μέσω της κωδικοποίησης και απλούστευσης της φορολογικής νομοθεσίας, ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο ευρύτερος εκσυγχρονισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός της Φορολογικής Διοίκησης.

Θα ακολουθήσει Άρθρο με την ανάλυση των αλλαγών, που περιλαμβάνονται στον εν λόγω Νόμο.