Συνάντηση για τον “Καλλικράτη 2”

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα έχουν την Τετάρτη τα μέλη αντιπροσωπείας της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σχετικά με το νομοσχέδιο «Καλλικράτης 2», που ρυθμίζει εκκρεμότητες του «Καλλικράτη».

Για το ίδιο θέμα συνεδρίασε το πρωί κεκλεισμένων των θυρών η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝΠΕ. Την περασμένη Παρασκευή μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το θέμα, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Περιφερειάρχης Αττικής Ι. Σγουρός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, είχαν προχωρήσει σε κοινή ανακοίνωση με την οποία εξέφραζαν την έντονη διαφωνία τους «σε μια σειρά άρθρα του σχεδίου νόμου».

Δυο είναι τα θέματα αιχμής που θα θέσουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στη συνάντηση της Τετάρτης, οι Περιφερειάρχες. Το πρώτο αφορά το άρθρο 22 του ν/σ με το οποίο σε κάθε έδρα Αποκεντρωμένης Διοίκησης συστήνεται «Ταμείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης». Αυτό θα διαχειρίζεται ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα. Το συγκεκριμένο άρθρο καλλιέργησε τον διάχυτο φόβο στον κόσμο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ότι, μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, το υπουργείο σκοπεύει να επαναφέρει στην κεντρική διοίκηση τη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η κεντρική διοίκηση στερεί από την αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα παραγωγής έργου και προγραμματισμού.

Εν τω μεταξύ, έως αργά το απόγευμα συνεδρίασε το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ενόψει της συνάντησης την Τετάρτη το πρωί με την ηγεσία του υπ. Εσωτερικών, σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που αφορά ρυθμίσεις στον «Καλλικράτη».

Όσον αφορά τα οικονομικά, η ΚΕΔΕ ζητά σειρά ρυθμίσεων με τις οποίες θα είναι δυνατή η παράκαμψη γραφειοκρατικών διαδικασιών που ισχύουν σήμερα. Μεταξύ αυτών, ζητά ρύθμιση των χρεών τρίτων προς τους δήμους με απόφαση ΔΣ που θα λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία και με την οποία θα καθορίζονται οι δόσεις, η ελάχιστη καταβολή και ο τρόπος ρύθμισης. Αύξηση του ποσού για το οποίο δεν χρειάζεται προληπτικός έλεγχος από 100.000 ευρώ σε 200.000 ευρώ. Εξώδικο συμβιβασμό μέχρι 30.000 ευρώ. Απευθείας αναθέσεις με απόφαση Οικονομικής Επιτροπής. Σε περίπτωση εξόφλησης δανείου πριν από τη λήξη της δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο δήμος να επιβαρυνθεί με το υπόλοιπο άληκτο του δανείου μειωμένο κατά 25%.

Μ. Δεληθανάση