Λύση Υπουργού Εσωτερικών στο πρόβλημα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων

Σε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, ανακοινώθηκε η τροπολογία στο νομοσχέδιο “Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων”που λύνει το πρόβλημα εργαζομένων καθαριότητας στα σχολικά κτίρια.

Αναλυτικότερα, αναφέρεται ‘η καθαριότητα των σχολείων περνά στους Δήμους και δίνεται τέλος σε ένα άθλιο καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς το αναγκαίο προσωπικό θα προσλαμβάνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο κ. Θεοδωρικάκος προτείνονται:

Ρύθμιση ζητημάτων πρόσληψης σχολικών καθαριστριών

1.Η περ. ββ’ της παρ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 3870/2010 (Α’ 138) αντικαθίσταται ως εξής :

«ββ. Από την έναρξη του διδακτικού έτους 2020-2021, αν οι ανάγκες των δήμων για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων δεν καλύπτονται από το μόνιμο προσωπικό τους, μπορούν να καλύπτονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος, οι οποίες καταρτίζονται από τους οικείους δήμους, ύστερα από έγκριση της Επιτροπής της υπ’ αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Α’ 280). Οι συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου δεν συμπεριλαμβάνονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του άρθρου 89 του ν. 4604/2019 (Α’ 50) και δεν υπάγονται στις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α’ 28), αποκλείεται δε η μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ρυθμίζεται η διαδικασία πρόσληψης, οι όροι της σύμβασης εργασίας, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.».

2. Η παρ. 5 του άρθρου 113 του ν. 1892/1990 (Α’ 101) καταργείται.

Με άλλες τροπολογίες καλύπτονται για την περίοδο της καραντίνας οι σχολικοί τροχονόμοι και θα λάβουν την αποζημίωση που τους αναλογεί, ενώ σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των μαθητών για το σχολικό έτος 2020-2021, με μια σειρά προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων του προηγουμένου έτους έως 30/6/21 και η δυνατότητα στην Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών να προχωρεί σε αναθέσεις προκειμένου να καλύψει νέες ανάγκες που προέκυψαν μετά την προκήρυξη των διαγωνισμών.’