Δήλωση προέδρου ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη για τις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές στους δήμους

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης με αφορμή δημοσιεύματα για περαιτέρω περικοπές στα έσοδα των δήμων της χώρας για το 2012 έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι προβλέψεις και συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για περαιτέρω περικοπές στα έσοδα των δήμων της χώρας κατά400 εκ.ευρώ, βρίσκει σύσσωμη την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατηγορηματικά αντίθετη.

Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η ίδια η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι από λάθος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό  του 2012  450 εκ. ευρώ, δεσμεύτηκαν για την απόδοσή τους προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι δήμοι και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις αυξημένες ανάγκες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Μόλις επίσης λίγες μέρες πριν, ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος  Γιαννίτσης από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, κάλεσε την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλλει για μια καινούργια αρχή στην ανόρθωση της οικονομίας και την ανάπτυξη.

Να θυμίσουμε επίσης ότι οι πόροι των δήμων για την τετραετία 2009-2012 έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 50%.

Να υποθέσουμε δηλαδή, ότι για το 2012 οι περικοπές θα φτάσουν στα850 εκ.ευρώ, αφού,παρά τη δέσμευση και του Πρωθυπουργού, ότι θα αποδοθούν τα450 εκ.ευρώ, αυτά δεν έχουν αποτυπωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012;

Φτάνει πια!!!»